Momak nenadmašivog talenta, koji je veoma rano ispoljio svoje pretenzije ka uspehu. Momak koji se već od samog početka isticao i odudarao od drugih, o čemu svedoče i njegovi mnogobrojni uspesi. Tri vredna odličja na međunarodnoj juniorskoj sceni, evropska vicešampionska titula u dublu skulu sa Bojanom Došljakom, uspesi na svetskom prvenstvu na Trakaiju – planetarni viceprvak u skifu, zlato na Balkanskom prvenstvu u Beogradu…

Kruna njegovih izvanrednih uspeha je titula najboljeg mladog sportiste od strane Olimpijskog Komiteta Srbije. Prema rečima velikih znalaca veslačkog sporta reč je o pravom biseru istog. Još jednom je dokazao svoju veličinu u Lucernu izborivši se za plasman na Olimpijske igre 2016. godine.

Newsbitt Magazin ima tu čast da razgovara sa momkom koji obećava – sjajni, Andrija Šljukić.

NewsBitt Magazin: S obzirom na to da se današnja omladina olako opredeljuje za popularne sportove poput fudbala, košarke, tenisa , kako si se odlučio baš za veslanje i kako je sve počelo?

Andrija Šljukić: Veslanje sam odabrao pre svega zato što je neobičan sport, težak i poprilično zahtevan. Počeo da treniram pre desetak godina sa jednim dobrim drugom, malo po malo i na kraju sam ostao u svetu veslanja. Odlučio sam profesionalno da se bavim time, i to će sigurno trajati još par narednih godina.

Imaš li neke svoje uzore i koji su?

– Naravno da imam uzore. Kako u privatnom životu, tako i u svetu sporta. Ovom prilikom bih izdvojio samo sportske uzore – ljude koji su veliki borci, kada se pomene njihovo ime ne mora ni da se priča kojim se sportom bave. To su, pre svega, Vladimir Kličko, Novak Đoković, Usain Bolt…

Za postizanje dobrih rezultata neophodan je veliki broj treninga. Kako se ti nosiš sa tim?

– Sama pomisao na trening dva puta dnevno je jako naporna, a kamoli trening sam po sebi. Uvek pomislim na početak, gde sam bio i dokle sam  dogurao isključivo sopstvenim radom, trudom i odricanjem. Kada imate jasno postavljene ciljeve u životu i znate šta želite sve vam je lakše, trening postaje obična dnevna rutina.

Koji od mnogobrojnih postignutih uspeha u tvojoj dosadašnjoj karijeri ti je najdraži i zašto?

– Najdraži uspeh mi je osvajanje bronzane medalje na svetskom prvenstvu 2013. godine za juniore. Sa nepunih 17 godina, prva svetska medalja, zar je malo?

sljukic-andrija-zastavaOmiljena veslačka disciplina?

– Oduvek je bila i biće skif , jedan čovek dva vesla, sve je u vašim rukama.

Kakav je osećaj biti proglašen za najboljeg mladog sportistu Srbije od strane Olimpijskog komiteta?

– To je nešto što retko ko osvaja tako mlad, morate da postižete veoma dobre rezultate i osvajate konstantno medalje da bi bili proglašni za najboljeg mladog sportistu. Mislim da je ovo veliko priznanje za moj rad.

Da li si ostvario svoje snove samim odlaskom na Olimpsijske igre u Rio ili smatraš da ćeš na predstojaćim tek zablistati u punom sjaju?

-Pre svega bio mi je cilj samo da odem na ovogodišnje Olimpijske igra, mlad sam da bi tamo osvojio nešto. Za četiri godine biću zreliji i iskusniji, pa, videćemo.

andrijamarkoelodonto-3Koji je bio najteži trenutak u tvojoj dosadašnjoj karijeri karijeri

– Ne pamtim najteži trenutak , ali svakako bilo je veoma teško 2014. godine kada sam celu godinu pauzirao zbog teške povrede leđa.

Opšte je poznato da je tvoja karijera u samoj ekspanziji, kako uspevaš da uskladiš svoj privatan život sa životom profesionalnog sportiste?

-Jedva uspevam da uskladim svoj privatan život sa „sportskim“, ali ne bi valjalo da je drugačije, jer ne bih danas bio to što jesam. Najbolje mi polazi za rukom kada sam u Beogradu da iskombinujem svoje slobodno vreme, mada to je svega sat dva vremena za neki vid provoda sa meni dragim ljudima.

Da li imaš nešto da poručiš mladim naraštajima kojima si možda baš ti uzor ili da ih pozoveš da krenu da se bave veslanjem?

– Postoji pregršt raznih sportova, bitno je da svako pronađe sebe u tome što je izabrao da trenira. Najbitnija je upornost, kao i istrajnost i uspešna karijera će doći sama po sebi.

Ostavite komentar