Šta se to desilo sa osnovnim normama lepog ponašanja kad komšija ne pomišlja da te pozdravi? Šta se to poremetilo u poznavanju granica pristojnosti?

Evo mogućeg odgovora: iz razloga što gradove preplavljuju seljani koji su odlučili da zanemare stoku, ali ne i ponašanje prostog čoveka. Svinjama i kravama se ne pridržava bunda, osim možda kokoškama, mada i one sa prvim sumrakom u većini slučajeva završe očerupane.

tumblr_n4tqzfoaee1s5zuyho1_500Za neinformisanu populaciju koja tvrdi da je rezervisan za snobove, bonton označava pravila lepog i pristojnog ponašanja u svakodnevnim životnim situacijama. Osnove bontona učimo u porodici, a tokom daljeg obrazovanja i u kontaktu sa drugim ljudima ga usavršavamo.

Danas ga možemo zapaziti oskrnavljenog i svedenog na minimum u primerima ustupanja mesta trudnici u gradskom prevozu ili stavljanja ruke na usta pri zevanju, što nam kazuje da evolucija mozga prabića do mozga pračoveka još uvek može biti prepoznata kroz primarnu kulturu savremenog čoveka.

Čovek bi trebalo da je humano i razumno biće, a bontonom se štiti od neotesanih i nepristojnih ljudi. Obnavljanje osnovnih normi lepog ponašanja baca svetlo na kavaljerstvo, glavnu karakteristiku nekadašnjih muškaraca. Komunikacija između jačeg i lepšeg pola vremenom se izmenila, omogućivši veću slobodu i bliskost, ali više smo izgubili nego dobili. S muške strane primetni su bahatost, dobacivanje, šovinizam, a sa ženske oskudno odevanje, lažni moral i ogovaranje. Ako ništa, bar tonemo istim intenzitetom, a vulgarnost nas potpomaže.

Primećujemo često da se kod naših poznanika, prijatelja, partnera ne podrazumeva da nas kao nežniji pol vrate kući. Pitaš li ga ipak, pogleda te kao da si mu tražila da ti donese sladoled sa Škvera kad iz Herceg Novog krene za Beograd, ali u zamrznutom stanju! Imaš priliku i sposobnost da joj pružiš osećaj sigurnosti, ali šta ti dobijaš time? Šta imaš od toga što ćeš joj pozajmiti jaknu ili je propustiti ispred sebe dok čekate red u pošti? Nemaš tu obavezu i smatraš da su takve stvari izveštačene ili otrcane, da ona mnogo traži? Očigledno je da svoju svest treba da podigneš na viši nivo i uneseš primesu civilizovanosti, ako želiš da te poželi za sva vremena.

Nema nam leka ili ćes sebi primaći stolicu, ili ćeš sama spavati. Iskritikuješ li ih odmah se hvataju za ideju feminizma, da poželiš da se pokret žena iz 19. veka nikad nije ni osnovao.

tumblr_o6q5eu97uq1vtb5gdo1_500
Žali mi se drug da mu više muškarci prilaze nego devojke, na šta mu ja kažem da je to zato što je muškarcima u genetskom kodu da prilaze, kad Miško isprovociran počinje: „To da je nama u kodu je baš feministički, jer je onda vama u kodu da ste u kuhinji, a to je opet šovinistički, zato nema kodova. Ne mogu da prihvatim tako apstraktnu stvar kao što je otvaranje vrata od kola, dodavanje kaputa, i uopšte te iščezle kavaljerske poteze“. E moj druškane i ceo muški rode crne današnjice, naši očevi su posedovali bonton u štampanom obliku i ponavljali u tramvaju pre bioskopa, ne bi bilo loše da ga vi skinete u pdf formatu, pa bacite pogled ili dva.

Ne treba ti brdo novca, niti plava krv da bi bio neodoljivi džentlmen ili senzacionalna dama. Lepim manirima pokaži poštovanje i neskromno očekuj isto, jer koliko god da je na pragu zaborava ili nesvakidašnja pojava, bonton nije preteran.

Izvor naslovne fotografije: i0.wp.com

Podeli
Prethodni članakIGRA SENKI
Sledeći članakFestival bluz bendova u DKSG
Iva Glorija Marković
Rođena u Beogradu, 21. septembra 1994.godine. Umetnik, esteta, hedonista, analitičar, kritičar! Studentkinja novinarstva na Fakultetu za kulturu i medije. Pored pisanja, profesionalno se bavi slikanjem, plesom, skijanjem, ali pre svega operskim pevanjem. Voli da mašta, a onda to i proživi, jer veruje u moć vizualizacije!

Ostavite komentar