Da li možete da zamislite da više nikada u svom životu ne stavite šminku na lice? Da li vas ovo pitanje plaši, stvara gorušicu u stomaku ili rešava muke poput dužeg sna od čak sat vremena? Ova pitanja su sigurno prošla na hiljade puta kroz skoro svaku žensku glavu, bilo da su usmerena na pozitivna ili negativnu konstataciju. U 21. veku, život bez make up-a se smatra skoro pa nemogućim, bilo da se radi o poslovnim prilikama, odlasku na raznovrsne manifestacije i mnogim drugim situacijama. „Šminka je sastavni deo života“, reče svaka moderna žena na ovoj planeti.

Izvor: hkcitizensmedia.com
Izvor: hkcitizensmedia.com

Poznato je da slavne ličnosti uvek imaju savršenu, profesionalnu šminku na svakoj naslovnoj strani, sceni i filmu, glamuroznom događaju, a onda i prilikom kafenisanja sa drugaricama, gde ih hvataju paparaci. Njihovo pojavljivanje u medijima je samo početak svakodnevnog manipulisanja ženskim rodom i stvaranjem slika, kako one moraju izgledati. Raznovrsni brendovi, koji nas obmanjuju reklamama proizvoda, koje naravno reklamiraju maloletne fotošopirane manekenke, stvaraju pritisak da žena sama po sebi nije dovoljno savršena ako ne koristi šminku. Ne, naravno da nije dovoljna nega lica, čišćenje i pravilno ophođenje prema najvećem organu na ljuskom telu, pogotovu koži na licu, koja se smatra najosetljivijom. Nego ćemo, uče nas, tek prejakim naglašavanjem lepote koju posedujemo stvoriti pravu sliku o sebi za javnost.

Iako se žene šminkaju još od vladavina faraona, šminka nikada nije imala veći uticaj. Danas, kada je sve postalo lako dostupno, dovoljno je da uključite neki od YouTube kanala i izaberete jednu od blogerki koja će vam reći sve cake profesionalnih šminkera. Pomoću dobro izabranih proizvoda i dosta vežbe, naučite sebe da šminkate poput holivudskih diva, ili prosto uplatite nekoliko časova šminkanja, kao invidualan kurs za sopstvene potrebe.

Pre samo nekoliko godina, tinejdžerke koje su smatrane da se napadno šminkaju koristile su duplo manje proizvoda nego današnje. Starije generacije nisu znale, niti se trudile kako da dostignu izgled koji je tada bio u moći samo profesionalnih šminkera.

Izvor: lacorriveaumag.com
Izvor: lacorriveaumag.com

Međutim, pre nekoliko meseci, neko veoma popularan odlučio je da se oštro suprostavi ovakvom prenaglašenom tipu današnjice. Za vreme Lige šampiona, desilo se nešto što niko nije očekivao. Naime, pevačica Ališa Kiz (Alicia Keys) pojavila se na nastupu prestižnog događaja bez grama šminke! Ovom pojavom šokirala je ceo svet, a zatim je nastavila ovaj trend gostujući u emisijama, slikanjem za naslovnicu albuma, kao i u njenom najnovijem spotu. Za vreme čuvenih MTV VMA nagrada, ova r’n’b pevačica takođe je došla potpuno prirodna, te je ceo svet ponovo oduševila svojom hrabrošću da prikaže svoje ogoljeno lice.

Povodom svoje novonastale odluke Ališa je i putem reči poslala svetu snažnu poruku: „Svi dođemo u period života (naročito devojčice) kada želimo da budemo savršeni. Šta kažete na srednju školu, gde sve ‘lepe’ devojčice nose sjaj za usne, ajlajner i maskaru? To je još jedan od onih trenutaka kada tebe shvati da, ako želiš da se uklopiš i budeš lepa, moraš da se ‘pokriješ’ kako bi se približila savršenstvu. Ne želim više ništa da sakrivam. Ne želim da sakrivam svoje lice, svoje misli, dušu, snove, borbe, svoj emocionalni rast. Ništa! Kunem se, to je najjači, najmoćniji, najlepši osećaj koji sam ikada imala“.

Izvor: dailymail.co.uk
Izvor: dailymail.co.uk

Živimo u vremenu u kome vlada demokratija, u onom svetu koji teži da svaka različitost bude prihvaćena i svako bude ono što jeste. Biti drugačiji, više ne znači biti neprihvaćen, već različitost pretvara u komercijalan čin prikazivanja. Raditi nešto čudno ili pak ekstremno, prestaje da stvara medijsku pažnju na istom nivou kao pre nekoliko godina. Kada se sve granice budu probile, stvoriće se želja za novim ektremizmom – jednostavnošću.

Biti prirodan je trend koji se stalno bori da se vrati u modu, a ležernost pri odevanju sve više vlada modnom scenom. Da li će i naše lice konačno doživeti lagodnost i odmoriti se od teške šminke, to još uvek zavisi iskučivo od vas; ali drage dame, ne treba da se plašite, već pokažite hrabrost i sa Ališom budite pokretač revolicije.

Ostavite komentar